A Superbrands kutatói csapata minden évben átfogó kutatást végez, amelynek során a legkiválóbb, Magyarországon működő márkákat vizsgálja. A különböző forrásokból (pl. védjegy adatbázis, szakmai szövetségek) folyamatosan karbantartott márka adatbázist szakmai szempontok, valamint GfK mérések és Bisnode kockázati index alapján tovább szűrve kerül a független bizottság elé egy lista legerősebb márkákról. A díj odaítéléséről végeredményben a márkáktól független szakmai bizottság dönt.

A közel 90 országban működő Superbrands Programnak szigorú nemzetközi előírásai vannak, minden országban egy független szakértői bizottság határozza meg, hogy mely márkák érdemesek a Superbrands/Business Superbrands cím viselésére. A szakértők a márkákat a következő elv alapján értékelik a Superbrands esetén:

“Superbrands az a márka, amely a saját területén kitűnő hírnevet szerzett. A márkákhoz kapcsolt értékek olyan érzelmi és/vagy kézzelfogható előnyöket nyújtanak, amelyet a fogyasztók elismernek és elvárnak.”

A Superbrands lista alapja a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (Szabadalmi Hivatal) valamennyi iparjogvédelmi oltalmi formára kiterjedő e-kutatási adatbázisa, míg a Business Superbrands lista a Bisnode csoport által létrehozott Bisnode Rating kockázatossági mutatószám, illetve az éves árbevétel alapján vizsgált és szűrt közel 4000 vállalatot tartalmazó listából, valamint az iparági szövetségek, szakmai szervezetek által tett ajánlások figyelembevételével alakul ki. A listát saját online kutatással és egyéb adatgyűjtéssel egészítjük ki, valamint a Bizottsági tagoknak van még lehetősége márkákat ajánlani.

Újdonság a korábbi évekhez képest, hogy előszűrjük a márkákat mielőtt a Bizottság szavaz róluk. Az előszűrésnél törekszünk rá, hogy a lehető legtöbb nyilvános és saját kutatások során szerzett információt felhasználjunk, ezért végez a GFK számunkra egy ismertség, kedveltség kutatást, megvizsgáljuk a márkák honlapját, közösségi média aktivitását, figyelemmel kísérjük a márkákról megjelenő pozitív, negatív híreket, illetve a Bisnode segítségével a márkák mögött álló vállalatok pénzügyi kockázatosságát és pénzügyi eredményeit is figyelembe vesszük. Mindezek mellett fontos, hogy az előszűrés azt a célt szolgálja, hogy a Superbrands Szakértői Bizottságnak a legjobb márkákról kelljen dönteniük, hogy kik nyerik el az adott évben a Superbrands díjat. A végső döntést ők hozzák meg, az előszűrés eredménye nem számít bele a végső értékelésbe.

Összegezve, a Superbrands és Business Superbrands díjakra pályázni nem lehet, a független bizottság a kutatási folyamat során felállított listában szereplő márkákat értékeli.